70-karaats

Programma voor twee concerten in april 2016. CantileneUn beau baiserBenedictio, Now sleeps the crimson petalO-antifonen en Three Shakespeare Songs werden ook uitgevoerd op 13 februari in Zeist. CantileneUn beau baiser, en O-antifonen eveneens in Ljubljana en Koper.

Vaughan Williams, Three Shakespeare Songs
Francis Poulenc, Un soir de neige
David Porcelijn, Sound Poem in Shikara Tala
Sisask, Benedictio
Louis Andriessen, Un beau baiser
Hans Leenders, O-antifonen
Jeroen Spitteler, Cantilene
Mealor, Now sleeps the crimson petal
Lenneke Oudkerk, Jeroen Spitteler, Caralita Vincenten, Triptiek, drie gedichten van Emilie Fijan

 

Met een programma bestaande uit koormuziek uit de laatste zeven decennia viert het Utrechts Vocaal Ensemble dat het 70 jaar geleden werd opgericht.
Het UVE is weliswaar een van de oudste koren van Utrecht, maar borrelt van muzikale vitaliteit.
Zo vindt tijdens het concert de wereldpremière van Triptiek plaats, een drieluik met tekst en muziek van een dichteres en componisten uit het koor zelf, gemaakt voor dit jubileum.
Daarnaast klinken onder meer Un soir de neige van Francis Poulenc, uit midden jaren veertig, de Shakespeare-songs van Ralph Vaughan Williams, die de weg naar nieuwe klanken laat horen, maar nog niet breekt met de vocale traditie.
Typisch jaren zeventig is Sound-poem in Shikara Tala van de Nederlander David Porcelijn, waarin het koor niet zingt, maar swingt en roept en praat in een ritme dat uit de traditie van de raga’s komt.
In Benedictio van Urmas Sisask laat het UVE de aanstekelijke muzikaliteit horen die verborgen was achter het IJzeren Gordijn en die vanaf de jaren negentig de vocale wereld in het westen heeft verrast.
Ook een première, maar dan voor Nederland, is het recentere, uit vier madrigalen bestaande, Now Sleeps the Crimson Petal van Paul Mealor.
Recent is ook het door onze dirigent Jeroen Spitteler geschreven Cantilene, een toonzetting van het gedicht ‘Vera Janacopoulos’ van de Utrechtse dichter Jan Engelman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schuiven naar boven