Dirigent

Jeroen Spitteler

Spitteler_Veemtheater_100dpi

Jeroen Spitteler begon met musiceren als jongenssopraan en solist in de Kathedraal van Sint Jan te ’s-Hertogenbosch aan de Schola Cantorum onder leiding van Maurice Pirenne.

Na zijn studie Grieks en Latijn aan de Universiteit van Amsterdam koos hij voor de muziek en studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniël Reuss. Hij volgde lessen koor- en orkestdirectie bij o.a. Daan Admiraal en Jan Bogaarts en studeerde bij specialisten in renaissance- en barokmuziek, zoals Paul van Nevel en Jos van Veldhoven.
Aansluitend studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Sasja Hunnego.
Hij was jarenlang als zanger werkzaam bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging en Cappella Amsterdam en bij het in de uitvoering van 16e-eeuwse polyfonie gespecialiseerde solisten-ensemble Cappella Pratensis.

Sinds 2011 wordt hij als zanger gecoacht door ademspecialist Paul Tripels en de bekende Nederlandse tenor Marcel Reijans, die hem tevens begeleidde in de overstap van het stemvak tenor naar bariton. Daarnaast heeft hij een kleine groep zangleerlingen waarvan hij een aantal begeleidde voor hun toelating aan diverse conservatoria in Nederland.

2015-2-15-UVE-Soest-6_100p

Als koordirigent houdt hij zich bezig met een breed repertoire, dat loopt van Middeleeuwen en renaissance tot hedendaags werk. Op zijn repertoire staan zowel werken van Hildegard von Bingen en Machaut als werken van Ton de Leeuw en Escher. Tevens heeft hij in de loop van de jaren ruime ervaring opgebouwd met het uitvoeren van werken voor koor en orkest in grote bezetting, waaronder meerdere werken van Bach en recentelijk Ein deutsches Requiem van Brahms.

Naast gastdirigentschappen is hij dirigent en artistiek leider van Vocaal Ensemble Photonen te Amsterdam, het koor&orkest-project MidsummerVoices, het in 2010 opgerichte Ensemble Hermes, een ensemble voor met name oude muziek dat bestaat uit geschoolde amateurs en jonge professionals, en sinds 2016 van het Leids Kamerkoor.

Sinds najaar 2012 is hij dirigent van het Utrechts Vocaal Ensemble. Eind 2022 treedt hij af. Zie ook hier.

2015-2-15-UVE-Soest-7_100p

See here for an English version.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven