Eerdere dirigenten

Van 2012 tot en met 2022: Jeroen Spitteler

Spitteler_Veemtheater_100dpi

Jeroen Spitteler begon met musiceren als jongenssopraan en solist in de Kathedraal van Sint Jan te ’s-Hertogenbosch aan de Schola Cantorum onder leiding van Maurice Pirenne.

Na zijn studie Grieks en Latijn aan de Universiteit van Amsterdam koos hij voor de muziek en studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniël Reuss. Hij volgde lessen koor- en orkestdirectie bij o.a. Daan Admiraal en Jan Bogaarts en studeerde bij specialisten in renaissance- en barokmuziek, zoals Paul van Nevel en Jos van Veldhoven.
Aansluitend studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Sasja Hunnego.
Hij was jarenlang als zanger werkzaam bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging en Cappella Amsterdam en bij het in de uitvoering van 16e-eeuwse polyfonie gespecialiseerde solisten-ensemble Cappella Pratensis.

Sinds 2011 wordt hij als zanger gecoacht door ademspecialist Paul Tripels en de bekende Nederlandse tenor Marcel Reijans, die hem tevens begeleidde in de overstap van het stemvak tenor naar bariton. Daarnaast heeft hij een kleine groep zangleerlingen waarvan hij een aantal begeleidde voor hun toelating aan diverse conservatoria in Nederland.

2015-2-15-UVE-Soest-6_100p

Als koordirigent houdt hij zich bezig met een breed repertoire, dat loopt van Middeleeuwen en renaissance tot hedendaags werk. Op zijn repertoire staan zowel werken van Hildegard von Bingen en Machaut als werken van Ton de Leeuw en Escher. Tevens heeft hij in de loop van de jaren ruime ervaring opgebouwd met het uitvoeren van werken voor koor en orkest in grote bezetting, waaronder meerdere werken van Bach en recentelijk Ein deutsches Requiem van Brahms.

Naast gastdirigentschappen is hij dirigent en artistiek leider van Vocaal Ensemble Photonen te Amsterdam, het koor&orkest-project MidsummerVoices, het in 2010 opgerichte Ensemble Hermes, een ensemble voor met name oude muziek dat bestaat uit geschoolde amateurs en jonge professionals, en sinds 2016 van het Leids Kamerkoor.

Sinds najaar 2012 is hij dirigent van het Utrechts Vocaal Ensemble. Eind 2022 treedt hij af.

Van 2004 tot 2012: Laura Tammeling

Laura3

 

 

 

 

 

 

Na de studie solozang aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen en een vervolgstudie in Londen bij David Harper heeft Laura Tammeling (1953) een tiental jaren een solocarrière als concertzangeres gehad.

Na deze periode verlegde zij haar werkgebied naar koordirectie en koorcoaching. Zij volgde diverse cursussen en rondde de applicatie-opleiding Koordirectie voor Vakmusici met succes af, waar zij studeerde bij Ton Braas, Oane Wierdsma, Reinier Wakelkamp en Frans Schouten.
Daarop volgde bij Kunstfactor Unisono de aanstelling als docent koor- en stemvorming aan de Meerjarige Dirigentenopleiding voor Amateurs en aan de Applicatie-opleiding Koordirectie voor Vakmusici.
Het belangrijkste werkterrein van Laura Tammeling is de vocale begeleiding van zowel amateur- als beroepszangers en het geven van workshops koorvorming, stemtechniek en repertoirestudie aan koren en bedrijven.
Laura Tammeling was van augustus 2004 tot herfst 2012 dirigent van het UVE. Voor meer informatie over haar, zie Lauratammeling.eu.

Van 1985 tot 2004: Cees Scharloo

Cees Scharloo studeerde aan het Rotterdams conservatorium schoolmuziek, solozang en koordirectie en orkestdirectie aan het Twents conservatorium. In het verleden heeft hij gewerkt als leraar solozang en als koordirigent, onder andere van Opera Forum en het Groot Omroepkoor.
In 1979 begon hij met een rechtenstudie, de meestertitel behaalde hij in 1985. In 1985 werd hij aangenomen als dirigent bij het UVE en sinds die tijd is Cees Scharloo ook weer werkzaam als leraar solozang.
In maart 2004 heeft Cees Scharloo afscheid genomen als dirigent van het UVE.

 

Schuiven naar boven