Komende concerten

Vespers van Rachmaninov

2 en 3 november een gezamenlijke uitvoering met Photonen van de Vespers van Sergej Rachmaninov (Серге́й Васи́льевич Рахма́нинов)
2 november in Utrecht, Nicolaikerk, ’s avonds.
3 november in Amsterdam, Dominicuskerk, ’s middags.

Sergei Rachmaninov (1873-1943)


Rachmaninov was behalve een eminente, alom gewaardeerde componist ook een goede pianist en zijn pianoconcerten worden als hoogtepunten uit de Romantiek beschouwd. Na de Russische Revolutie vluchtte Rachmaninov naar de Verenigde Staten. Veel van zijn werk moest hij achterlaten. De communistische partij verbood zijn muziek, zoals dat met veel werk van Russische componisten gebeurde. Pas sinds de Perestrojka mogen zijn ‘verbannen’ composities, waaronder ook de Vespers, weer worden uitgevoerd.

De Vespers (1915, op. 37)
De benaming van dit grootse werk zou eigenlijk moeten zijn ‘Wake voor de paasnacht’, Rachmaninov noemde het Всеношное Бдение (wake voor de hele nacht). Het is een zetting van de teksten die gebruikt worden bij de officie van de Orthodoxe kerk tijdens de vespers in het begin van de avond tot de ochtendmis op de vroege paasochtend.
Zoals de Orthodoxe kerk voorschrijft is het een puur a cappella werk. De compositie draagt zowel de sporen van de grote romantische traditie waarin Rachmaninov staat, als van de geheel eigen stijl van de muziek uit de Orthodoxe traditie. Een stijl die op belangrijke punten afwijkt van de klassieke vocale stijl van het Westen en verfrissend is voor zowel de zangers als de oren van het publiek.
Overigens zijn alleen de eerste 6 van de 15 delen bestemd voor de liturgische dienst in de Russisch-Orthodoxe traditie. Maar de betekenis van Rachmaninovs Vespers overstijgt welke dienst dan ook: de troost en verstilling die uit dit meesterwerk spreken zijn ongekend.

 

T.z.t. informatie.

 

Jubileumjaar! In 2021 bestaat het Utrechts Vocaal Ensemble 75 jaar. Niemand van de huidige zangers heeft de oprichting meegemaakt, de meesten waren nog niet eens geboren, maar dat verhindert ons niet er een feestje van te maken! T.z.t. informatie.

Bericht per e-mail ontvangen? Dat kan. Stuur een bericht naar info@utrechtsvocaalensemble.nl.