Komende concerten

Vespers van Rachmaninov

2 en 3 november een gezamenlijke uitvoering met Photonen van de Vespers van Sergej Rachmaninov (Серге́й Васи́льевич Рахма́нинов). Kaartverkoop: hier.

Sergei Rachmaninov (1873-1943)


Rachmaninov was behalve een eminente, alom gewaardeerde componist ook een goede pianist en zijn pianoconcerten worden als hoogtepunten uit de Romantiek beschouwd. Na de Russische Revolutie vluchtte Rachmaninov naar West-Europa. Veel van zijn werk moest hij achterlaten. De communistische partij verbood zijn muziek, zoals dat met veel werk van Russische componisten gebeurde. Pas na Stalins dood mochten zijn ‘verbannen’ composities, waaronder ook de Vespers, weer worden uitgevoerd. Dat gebeurde voor het eerst in 1965, met een schitterende uitvoering.

De Vespers (1915, op. 37)
De benaming van dit grootse werk zou eigenlijk moeten zijn ‘Wake voor de paasnacht’, Rachmaninov noemde het Всеношное Bдение (fsjenótsjnoje vdjénije, wake voor de hele nacht). Het is een versie van de teksten die gebruikt worden bij de dienst van de Orthodoxe kerk tijdens de vespers in het begin van de avond tot de ochtendmis op de vroege paasochtend.
Zoals de Orthodoxe kerk voorschrijft is het een a capella werk. De compositie draagt zowel de sporen van de laat-Russische romantische traditie waarin Rachmaninov staat, als van de geheel eigen stijl van de muziek uit de Orthodoxe traditie. Een stijl die op belangrijke punten afwijkt van de klassieke vocale stijl van het Westen en verfrissend is voor zowel de zangers als de oren van het publiek.
Overigens zijn alleen de eerste 6 van de 15 delen bestemd voor de liturgische dienst in de Russisch-Orthodoxe traditie.
Maar de betekenis van Rachmaninovs Vespers overstijgt welke dienst dan ook: de troost en verstilling die uit dit meesterwerk spreken zijn ongekend.
Kaartverkoop: hier.
Adres Nicolaikerk: Nicolaaskerkhof 8, 3512 XC Utrecht.
Adres Dominicuskerk: Spuistraat 12, 1012 TS Amsterdam.

 

Op zaterdag 14 maart in Wilp en op vrijdag 20 maart in de Pieterskerk te Utrecht geeft het UVE een concert ‘Heavenly Signals’, zie voor Utrecht ook Pieterskerkconcerten.
Een bijna geheel Engelstalig passieprogramma met koorwerken uit de 20e en 21e eeuw. In deze deels bekende en deels onbekende composities klinken eeuwenoude teksten. Hedendaagse componisten zoals Howells (Requiem), Sanders (The Reproaches), Macmillan (Strathclyde Motets) en Pärt (Triodion) hebben ieder op eigen wijze iets nieuws toegevoegd aan een lange traditie.

In september gaat het koor enkele dagen op bezoek bij het Madrigalchor Weimar, mét optreden.

Op 25 oktober in Rheden en op 1 november in Utrecht geven we een concert, gebaseerd op voorgaande reis. Programma nog onbekend.

 

Jubileumjaar! In 2021 bestaat het Utrechts Vocaal Ensemble 75 jaar. Niemand van de huidige zangers heeft de oprichting meegemaakt, we waren nog niet eens geboren, maar dat verhindert ons niet er een feestje van te maken! T.z.t. informatie.

Bericht per e-mail ontvangen? Dat kan. Stuur een bericht naar info@utrechtsvocaalensemble.nl.