Over het UVE

Mei 2023. (Foto Harry Slegh.)

Het Utrechts Vocaal Ensemble is een ambitieus en gezellig kamerkoor met (momenteel) 30 leden, onder leiding van Johannes Gierl. (Zie ook dirigent.) Het repertoire gaat van de vijftiende eeuw tot hedendaagse composities.

Stuk voor stuk leven wij zangers van het UVE ieder onze eigen vorm van eigenzinnigheid uit waar dat lukt. Maar als ze allemaal bij elkaar zijn voor de repetitie op woensdagavond, tonen we ons vanaf klokslag 8 uur verrassend gehoorzaam en gedisciplineerd. Want als we iets doen, willen we het ook goed doen.

Utrecht, 2018.

Plezier in het samen zingen zorgt ervoor dat ieder de eigen stem wil laten opgaan in het grote geheel.

Toch daagt Johannes ons elke woensdagavond uit, de dosis discipline nog wat te verhogen, en omdat we hetzelfde voor ogen hebben, verlopen de repetities doorgaans in een goede stemming.

Soest, Oude Kerk, 2015

Ondanks verschillen in muzieksmaak, hebben we een voorkeur voor composities van na 1946, het geboortejaar van het UVE, en voor oude polyfonie.
Om de vocale blik en de bijbehorende techniek fris en veelzijdig te houden, zetten we echter regelmatig de tanden in ander werk. Zo stond er in 2015 een keer louter romantisch repertoire op het programma, en bestond een in 2013 gezongen Maria-programma uit werk uit de Middeleeuwen tot heden. (Zie Wat deden we.)

En in mei 2015 was er Rossini, de Petite Messe Solennelle, gecomponeerd in 1863. Een mis, maar wel te zingen alsof het opera is, met vier solisten, piano en harmonium. Een voor het UVE verrassende uitstap, die onze repetities op de woensdagavonden met veel plezier gevuld heeft.

Slovenië, 2015

In het lustrumjaar 2016 voerden we de Messiah van Händel uit, met een voor deze gelegenheid samengesteld orkest van ervaren amateurmusici. In 2019 voerden we samen met het Amsterdamse kamerkoor Photonen de Vespers van Sergei Rachmaninov uit. Zie voor al deze uitvoeringen Wat deden we.

UVE_foto_11juni2014_bew2_100p
Utrecht, St.-Jozefkerk, 2014

We zingen meestal a capella, rondom een thema, tijdperk of muzieksoort. Per programma geven we liefst drie concerten, deels in eigen beheer, deels op uitnodiging zoals in de Oranjekerk in Amsterdam of de Pieterskerk-serie in Utrecht.

Grensverleggend

Van tijd tot tijd verleggen we op andere wijze onze grenzen. In 2011 traden we op in Berlijn…

 

SONY DSC
Rekken en strekken voor een optreden (2013)

… en eind 2015 gingen we zoals gemeld naar Slovenië, voor optredens samen met de vocale groep Gallina. Die kwam in 2017 naar Nederland, om opnieuw met ons op te treden. Zie Wat deden we.

Juist omdat we er samen iets moois van willen maken hechten we ook aan een goede sfeer en gezelligheid.

IMG_7013 100p

Repetities

We repeteren op woensdagavond van 20.00 tot 22.30 in de Nicolaas Monicakerk, Boerhaaveplein 199, Utrecht. Elke stemgroep heeft van tijd tot tijd een voorrepetitie van 19.45 tot 20.15 uur of 20.00-20.30 uur. Eens in de twee jaar krijgt elk koorlid een keer individuele stemcoaching van de dirigent.

UVE_Berlijn2011 (15)
Berlijn, 2011

Naast de wekelijkse repetities hebben we regelmatig een koorweekend of studiedagen om nog eens extra de puntjes op de i te zetten en om tijd te hebben voor nog meer gezelligheid.

Repetitiedag20141109
Hard werken tijdens zo’n repetitiedag. (Nov. 2014.)

A.C.G. Vermeulenpremie

Op 24 mei 2012 ontvingen we het eervolle bericht dat de Muziekcommissie van de Vereniging Toonkunst Nederland ons uit het Vermeulenfonds een premie toekende wegens ‘bijzondere programmering’.

Logo_MBT

Bilthoven_optreden (1) 12cm100dpi
Bilthoven, 2010

Geschiedenis

Het Utrechts Vocaal Ensemble is opgericht in 1945. Het 50-jarig jubileum in 1996 (!) werd opgeluisterd met een geënsceneerde uitvoering van The Gorgon, the Unicorn and the Manticore van Giancarlo Menotti. Tja, op de een of andere manier namen we heel lang aan dat ons koor in 1946 werd opgericht… Het heeft hoogte- en dieptepunten gekend en de staat van het archief is suboptimaal.

Het lustrum van 2000 werd gevierd met een barok Vespers-programma, begeleid door een Duits orkest, in 2006 werd 60 jaar bestaan groots gevierd met een uitvoering van de komische cantate De Schipbreuk van de Utrechtse componist Johannes Wagenaar en in 2016 vierden we het 70-jarig bestaan met Händels Messiah.
Incidenteel is samengewerkt met andere koren, waarbij meerkorige werken werden uitgevoerd, en met instrumentale ensembles.

Ter gelegenheid van ons 75-jarig bestaan verschijnt november 2022 een boekje met een terugblik op onze geschiedenis.

Premières

In de loop der jaren heeft het UVE diverse (wereld)premières uitgevoerd, bijvoorbeeld van Paul Evenblij (werken op tekst van Lewis Carroll), Anthony Fiumara (Ay, in welken soe verbaert de tijt, werk op tekst van Hadewijch), Tamara Ibragimowa (Aus dem Hohelied Salomos), Joost Kleppe (Ave Maria), Thera de Marez Oyens (Black), Lenneke Oudkerk (Ad sextam autem horam), Jeroen Spitteler (Bloem der bloemen, op basis tekst Handschrift ‘Amsterdam’ en Cantilene, met tekst Jan Engelman), Jacob ter Veldhuis (ParadisoSempre L’amor en De Hanen) en Caralita Vincenten (De Profundis).

Toonkunst Nederland


Toonkunst logo-WORD-fc
Het UVE is lid van de Vereniging Toonkunst Nederland en van de European Choral Association – Europa Cantat.

Kamer van Koophandel

Het UVE is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40479953.

Gemeente Utrecht

Het UVE dankt de Gemeente Utrecht voor haar jaarlijkse subsidie.

Facebook

Het UVE is ook op Facebook te vinden.

Zangersbank en Zing

Het UVE maakt gebruik van de Zangersbank van KCZB en wordt vermeld in de Zingdex van .

Koekjes en zo

Wij verzamelen geen koekjes (cookies) en persoonlijke gegevens.

Schuiven naar boven