Wat deden we

Magnificat

https://utrechtsvocaalensemble.nl/wp-content/uploads/2023/09/UVE-flyer-advents-uitsnede.jpg

25 november 20.15, Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2, Utrecht.

26 november 15.00, Torenpleinkerk, Schoolstraat 5, Vleuten.

Het Magnificat, de lofzang op de zwangere Maria, is de kern van het programma dat het Utrechts Vocaal Ensemble, onder leiding van Johannes Gierl, brengt aan de vooravond van de Adventstijd. Naast het Magnificat van Jan Pieterszoon Sweelinck klinken de verstilde O-antifonen van Arvo Pärt. Cecilia McDowall heeft de gregoriaanse melodie van het Alma Redemptoris Mater gebruikt voor een zesstemmige versie (2010), met bijna swingende ritmes. Net zo’n ritmische energie is te horen in het Gloria van Urmas Sisask (2009). Daarnaast klinkt het Gloria uit de dubbelkorige mis van Frank Martin, die in 1963 in première ging, nadat de componist deze bijna 40 jaar voor zichzelf had gehouden.
Dit Maria-programma biedt het koor ook de kans om het geliefde O magnum Mysterium van Morton Lauridsen te zingen, en de Hymne á la Vierge van Pierre Villette.
Met het Gloria van Martin neemt het UVE een voorschot op de samenwerking met het Berlijnse kamerkoor Enchore, zie onder. Met dit koor zal het UVE in mei 2024 in resp. Utrecht en Berlijn de Mis voor dubbelkoor van Martin ten gehore brengen.

♫ ♫ ♫

Liefde en ander ongemak

Muziek van Louis Andriessen, Samuel Barber, Rudolph Escher, Henryk Górecki, Francis Poulenc, Jean Sibelius en Eric Whitacre.

Zaterdag 3 juni Wilp, Dorpskerk, Kerkstraat 35, 20.00.

Zondag 4 juni Utrecht, Tuindorpkerk, Professor Suringarlaan 1, 15.30.

In een programma van een uur, met intieme, vrolijke en soms wat wildere momenten, zong het UVE over liefde en verlangen naar liefde. Het was het eerste programma met onze nieuwe dirigent, Johannes Gierl.

Van de Nederlandse componist Rudolf Escher klonken drie van de vijf Songs of love and eternity uit 1955, met teksten van Emily Dickinson. Naast dit avant-gardistisch werk zong het UVE werken van Francis Poulenc, Henryk Górecki en Jean Sibelius, met teksten en soms ook melodieën uit de volkscultuur van Frankrijk, Polen en Finland. Van Samuel Barber klonk The Coolin, met een oudere Ierse liedtekst. De meest recente muziek van dit concert heeft de oudste tekst: This marriage uit 2004 van Eric Whitacre, op de woorden van de soefi-dichter Rumi uit de dertiende eeuw. Fris, als gisteren geschreven. En Louis Andriessen gaf ons een mooie kus, Un beau baiser.

♫ ♫ ♫

14 oktober, Utrecht, Stefanustheater, Utrechtse Korendag. Een 20-koppige vertegenwoordiging van het UVE brengt een programma gebaseerd op Liefde en ander ongemak, ná Waar het asfalt ophoudt en vóór De Steegzangers. Te weten:

· Poulenc, Margoton va t’à l’iau en C ‘est la petite fille du prince
· MacMillan, O radiant dawn
· Whitacre, This Marriage
· Andriessen, Un beau baiser
· Górecki, Z Torunia ja parobecek.

♫ ♫ ♫

Zie verder 2022, 2021, 2020, 2019

 

Schuiven naar boven